Zeytin, büyük bir geçmişe sahip olup, tarih boyunca kutsallık, bereket, bolluk ve bilgelik simgesi olarak kullanılmış bir meyvedir. Toplanma zamanına bağlı olarak yeşil ve siyah tonlarında aynı ağaçta yetişmektedir. Yeşil olgunlaşmamış ve siyah zeytin ise tamamen olgunlaşmıştır. Zeytinler çeşidine, yöresine veya dolgusuna bağlı olarak tat ve büyüklük bakımından farklılık gösterir.
Zeytinlerin Besin Değeri
Bir çorba kaşığı (8g) zeytin şunları sağlar:
- 9Kcal/35KJ
- 0.1g Protein
- 0.9g Yağ
- 0.3g Elyaf
- 8mg Potasyum
- 5mg Kalsiyum
Zeytinler, salamura veya tuzlu suda bekletilmeleri veya paketlenmeleri nedeniyle, beş zeytin başına yaklaşık 0,6 g tuz içerdiğinden, tuz bakımından yüksektir. NHS, yetişkinler için günde 6 gr’dan fazla ve yaşlarına bağlı olarak çocuklar için günde 2 gr – 5 gr arasında tuz önermektedir.
Zeytinin Faydaları Nelerdir?
1.Antioksidanlar açısından zengin
Zeytinler, etkili antioksidan özelliklere sahip polifenol adı verilen bitki bileşikleri açısından zengindir. Bu bileşiklerin faydalı etkileri arasında ateroskleroz ve kanser gibi kronik hastalık riskinin azaltılması yer alır.
2.Kalp sağlığını destekler
Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, çoğunluğu oleik asit adı verilen faydalı bir tekli doymamış çeşittir. Bu yağ asidi, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Oleik asit, kolesterol dengesini düzenleyerek ve kan basıncını düşürerek bu şekilde yardımcı olabilir.
3.Kemik Sağlığını Destekler
Hayvan çalışmaları, zeytinlerdeki bitki bileşiklerinin kemik kaybını önlemeye yardımcı olduğunu öne sürüyor, ancak bu bulgular olumlu gibi görünse de, insan kanıtı hala eksik. Bununla birlikte, Akdeniz diyetini uygulayanların kırık insidansının daha düşük olduğu görülüyor.
4.Fermente bir Besindir
Zeytin en popüler fermente gıdalardan biridir, bu tür gıdaları tüketerek bağırsak floranıza faydalı bakteri ve enzimler eklemiş olursunuz, bu da bağırsak mikrobiyomunuzun ve sindirim sisteminizin sağlığını artırır ve bağışıklık fonksiyonunuzu güçlendirebilir.
5. Cilt Sağlığını Destekler
Saç dökülmesine veya beyazlamasına engeller. Cildi gençleştirir.