Gösterilen sonuç sayısı: 4

Reçel

Reçel, meyve çeşitlerinin şekerle kaynatılmasıyla yapılan bir tatlı türüdür. Meyve konservesi olarak da bilinen bu tatlı türü, uzun yıllardan beri Orta Doğu ve Osmanlı mutfağında sıklıkla tüketilmiştir.Geçmişten miras kalan bu lezzet günümüzde kahvaltı sofralarının ayrılmaz bir parçası olmaya devam eder. Kahvaltılık reçeller, günün ilk öğününün vazgeçilmezi olsa da her saat ve öğün tüketilebilir.Öyle ki Osmanlı mutfak kültüründe kahveden önce yahut kahve eşlikçisi olarak yerini almış, ağızları tatlandırmıştır.Günümüzde ise kahvaltı masalarındaki kullanımı dışında kek, pasta, çörek ve kurabiyelerde kullanılarak mutfaklara ve hamur işlerine lezzet katar. Hemen hemen her meyve ve gıdadan üretilebilen reçeller Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir lezzetidir. Mevsiminde toplanan çeşitli meyve, sebze, çiçek, kabuk veya süt gibi besin gıdalarından yapılan reçeller her damak tadına uygun çeşitleri olan, sağlığa faydası ile bilinen, enerji değeri oldukça yüksek bir besindir.

Reçel genel olarak meyve, sebze ya da kabukların küçük küçük doğranmasının ardından şeker ilave edilerek kaynatılmasıyla elde edilen sürülebilir bir gıdadır. Şeker kamışının geçmiş zamanlarda bulunmasıyla birlikte reçeller mutfakta yer etmeye başlamıştır. Türlü besin maddesi ile yapılan reçeller, tüketicisine birçok alternatif sunar. Bu alternatifler arasında damak tadına ve kişisel zevke uygun reçeli seçmek mümkündür. Genellikle cam kavanozlarda sıkıca kapanmış şekilde satılan reçel çeşitleri ev yapımı ve reçel fabrikalarında imal edilerek reçel alıcılarının beğenisine sunulur. Özel istekler doğrultusunda geleneksel, ev yapımı, organik ya da şeker ilavesiz gibi çoğaltılabilir seçenekler de kişilerin beğenisine sunulur. Kahvaltı sofrası reçel olmadan olmaz diye düşünenler için seçenekler hayli fazladır. Çilek, kayısı, elma, vişne, portakal gibi meyve reçellerine; gül, çam kozalağı, damla sakızı gibi dallardan gelen lezzetlere, inek sütü reçelinden keçi sütü reçeline kadar uzunca bir listeye sahiptir. Üretim aşamasında sıkıca kapanan kapakları ile reçeller mutfaklarda uzun süre yer tutabilir, bozulmaz böylece doğal ve çeşitli lezzetleriyle her an sofralara gitmeye hazırdır.

Reçel Çeşitleri

Reçel türleri çeşitli seçenekleriyle tüketicilerin beğenisine sunulur. Üretildiği malzemeye göre birbirinden ayrılan reçeller, sunduğu farklı tatlar ile uzun yıllardır mutfakları ve sofraları zenginleştirir. Bu kadar çok seçeneğin olması bir tatlı türü olan reçelin ortaya çıkış hikayesi ile ilgilidir. Reçeller mevsimsel meyve, sebze ve bozulabilen gıda ürünlerinin uzun süre korunması isteğiyle ortaya çıkmış ve lezzetiyle sofralarda yerini her dönem kalıcı hale getirmiştir. En sevilen meyvelerden vişne, reçel, çilek, elma, armut ve ayva reçel yapımında sıklıkla kullanılır. Bu meyveler haricinde ahududu, böğürtlen, kayısı, mandalina gibi daha birçok meyveden üretilmiş reçeller bulmak mümkündür. Frenk üzümü, nar, portakal, kiraz, muz gibi meyvelerde reçellere lezzet katan tatlardandır. Meyvelerden yapılan reçeller denildiğinde liste daha da uzatılabilir. Tek bir meyve tutkunluğu olanların temin edebileceği reçellerin yanında harmanlanmış meyve aromalarını sevenlerde düşünülür. Cevizli incir reçelinden orman meyveli ya da ananas mangonun birleşimi eşsiz reçellerde üretilir. Turunçgiller tek bir kavanozda reçel sayesinde birleşir. Damak tatlarına ve istenen lezzete en uygun bulunabilecek birçok meyve birlikte harmanlanarak meyvelerin tatlığına tatlılık katar ve bir kavanozda birden çok lezzeti sizlere ulaştırır.

Kahvaltılık reçel sadece meyveden yapılan bir tatlı değildir. Bu da onu diğer tatlı türlerinden ayırır ve geniş bir tat yelpazesi sunmasını sağlar. Sebzeleri şeker ile birleştiren reçel, kişilere hem sağlıklı hem de besin değeri yüksek lezzet deneyimi sunar. Meyvelerden farklı olarak sebzeden yapılan reçeller ile tatlı ve zıt lezzetler birleşir. Sıradanın dışına çıkmak isteyenler her damak tadına uygun lezzetler üretilir.