Soğuk Sıkım Zeytinyağı, zeytinler henüz yeşil iken yere değmeden toplanır. Toplanan zeytinler bekletilmeden aynı gün içinde fabrikaya götürülerek sıkılma işlemi yapılır.22 C altında,2 fazlı sistemlerde Soğuk Sıkım yöntemiyle zeytinyağlarımız üretilir. Bu üretim şekliyle sağlık için yararlı olan vitaminler ve bileşenler en üst seviyede tutulur.
Yağlar arasında çok geniş bir alanda (yemeklerde, kahvaltıda vs.) kullanılan soğuk sıkım zeytinyağı mutlaka her evde bulunur. Doğallığının getirdiği tad ve faydalar sayesinde ayrıca yağlar arasında en çok tercih edilen üründür. Diğer yandan ise soğuk sıkım zeytinyağı meyve suyu kategorisinde de yer almaktadır. Çünkü zeytin ağacından toplanır ve direkt sıkılır. Soğuk sızma zeytinyağ geçmişi çok eski zamanlara dayanan, gıda olarak tüketilmesinin yanında cilt bakımı, ilaç temizlik gibi pek çok kullanım alanına sahiptir. Günümüze kadar gelen bu kullanım alanlarını özellikle kozmetik ve sağlık gibi sektörlerde görmemizde mümkündür.
Soğuk sıkım zeytinyağı sağlıklı mı?
Erken hasat yapılan zeytinlerin yere değmeden özenle toplanarak, kasalara konur ve zeytinyağı kimyasal işlem, katkı maddesi gibi etkenlere maruz kalmadan en doğal hali ile üretilmiş olur.Soğuk sıkma zeytinyağı, zeytinyağının hammaddesi olan zeytin hamurunun düşük sıcaklıklardaki su ile işlenerek üretilen zeytinyağı çeşididir. Soğuk sıkım ürünleri, özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar ile sağlığa olan faydaları tekrar kanıtlanmış bitkisel yağ çeşitlerinden bir tanesidir.Sıcaklık uygulanmadığından bu yöntem ile üretilen zeytinyağı ürünleri, aroma açısından diğer üretim şekilleri ile üretilen zeytinyağı ürünlerine göre daha lezzetli olmaktadır.
Yüksek sıcaklık değerlerinde işlem görerek hazırlanan sıcak sıkım zeytinyağları, yüksek sıcaklıklar nedeniyle sahip olduğu besin değerlerini kaybeder. Sağlık açısından iki yöntem birbiriyle karşılaştırıldığında sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha sağlıklıdır.
Soğuk sıkım zeytinyağının faydaları nelerdir?
Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını kokladığınızda, bunu hemen fark edersiniz. Çünkü ambalajın kapağını açtığınızda etrafa yayılan farklı meyve aromaları ile karışık nefis bir zeytin kokusu duyarsınız. Ürününü tattığınızda ise içerdiği antioksidanlar sayesinde hoş bir yakıcı özelliğe sahiptir.